Spring til indhold

5 ting som du ikke har tænkt på i din førstehjælpstaske.

Medic bag / Førstehjælpstaske – Har du en?

Det gode ved en førstehjælpstaske er at den altid er tilgængelig. De fleste af os har en taske liggende i bilen og måske har du også taget et førstehjælpskursus på et tidspunkt. Men har du nogensinde tænkt over hvad der er i den? Der er massevis af guides og videoer om hvordan du bygger en førstehjælpstaske, om alt det grej du kan putte i den, det kan hurtigt blive meget teknisk og uoverskueligt. Det jeg godt kunne tænke mig, var at du sikre dig at du har en førstehjælpstaske og får kigget i den. Sådan at du ved hvor den er, hvad der er i og om der mangler noget. 

Og for at gøre det, så ville jeg præsentere 5 ting, som du højst sandsynligt ikke har i din taske, men som kan have sin berettigelse. Så når du har set denne video, så har du en grund til at finde din taske frem.

Det som jeg ofte lægger vægt på, det er at de ting jeg pakker ned, skal have mere end en anvendelsesmulighed. Dvs. at jeg kan bruge tingene til flere forskellige ting afhængigt af situationen. De 5 ting som jeg har valgt at fremhæve her, har en åbenlys anvendelsesmulighed, men jeg har dem også med af en anden årsag.

Jeg er socialfagligt uddannet og ville ikke kunne lægge et drop, men jeg har det med i tilfælde af at der er andre på ulykkesstedet, som kan. 

Disclaimer, jeg er ikke sundhedsfagligt uddannet og du skal som altid gøre dit forarbejde med at undersøge ting selv. Disse råd er fra egen erfaringer.

 

Nål

En nål som de fleste forbinder med intravanøs behandling, eller med et misbrugscenter. Udover den åbenlyse funktion, så har en nål den fordel at være utrolig skarp, den er steril og så er den virkelig god til at fjerne splinter med. Du kan pga. dens hule og skarpe cylinderform få lirket selv den mest genstridige splinter ud. Bare vær opmærksom på at skarpheden forringes voldsomt ved hver kontakt med huden.  

 

Pumpe

Hvis du har prøvet at give væske til en person der ligger ned, så ved du at det er noget nær umuligt. Til gengæld kan du bruge en pumpe til at lade personen suge væske i sig. 

 

Lighter

I det du altid har din førstehjælpstaske med dig, så er en lighter et uundværligt værktøj til bla. at skabe ild. Den koster og fylder minimalt og du kan altid sterlisere et værktøj, kniv nål el. lign. Hvis du eller andre er udsat for hypotermi, så kan du hurtigt starte et bål. 

 

Skalpel

Den er steril, den er altid skarp og den har et målebånd. Sandsynligvis ville de fleste ulykke din førstehjælpstaske vil opleve, vil ske i fredstid. Der er det nyttigt at kunne videregive informationer til sundhedspersonale evt. 1-1-2. Hvis du står med et åbent sår, så kan du hurtigt og ret præcist sige hvor langt og dybt såret er. 

 

Slik

Slik er en ting de færreste har i deres førstehjælpstaske. De fleste tænker på den fase af en ulykke hvor du skal gøre noget aktivt. standse ulykke og redde liv. Men de færreste tænker på den efterfølgende fase. Det kan være du skal sidde i grøften med en lettere tilskadekommen, der måske er i chok. Det kan være du skal være den der holder dit barn i hånden imens en anden forbinder. 

I disse situationer er det godt, at have en stykke slik eller druesukker ved hånden, så du ikke skal forlade vedkommende for at rode bilen igennem. 

Du kan også med fordel bruge et stykke druesukker til diabetes patienter ved insulinchok.

 

Ved en krise eller voldsom oplevelse kan folk miste grebet om virkeligheden og gå i chok. Der er omsorg og tillid vigtige nøgleord, det at tilbyde et stykke slik skaber både tillid og viser omsorg, plus at du får vedkommende til at bruge sine sanser og fokusere på at være til stede og dermed støtter til at vedkommende genetablere fodfæste.

 

Det er vigtigt, at du i dit valg af slik og anvendelse ikke skaber nye ulykker, tænk over om det er smart at give en person, der har risiko for at besvime et bolsje? Så brug din sunde fornuft. 

 

Jeg håber at disse 5 punkter kan give dig lidt inspiration eller i det mindste fået dig til at sikre dig at du har en førstehjælpstaske.